Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti)
Kepçe kulak yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesi olup kalıtımsal (genetik) geçiş göstermektedir. Kepçe kulak ameliyatına ihtiyaç duyan kişilerde kulak yüksekliği ve genişliği normalin üzerinde olup rahatsız edici olarak görünmesinden kaynaklıdır. Kepçe kulak estetiğine gerek duyulmayan normal bir kulağın ortalama yüksekliği 60-65 mm ve genişliği 25-35 mm dir.
Kulak gelişiminin %85’i 3 yaşına kadar tamamlanır ve 15 yaşına kadar olması gereken büyüklüğe ulaşır.
İşitme fonksiyonunu engelleyici bir etkisi olmayan kepçe kulak, çoğunlukla estetik kaygılardan kaynaklanan psikolojik bir sorun olarak kabul edilmektedir.Kepçe kulak nedeniyle yaşanan psikolojik sorunlar bireylerde depresyon, öz güven eksikliği, benlik kaygısı gibi ciddi problemlere yol açabilmektedir. Bu nedenle kepçe kulak sorununa doğru yöntemler kullanılarak mutlaka çözüm bulunmalıdır.
Kepçe kulak ameliyatı ne zaman ve nasıl yapılır?
Yenidoğan bebeklerde ilk 3 gün, anneden geçen östrojen seviyesi çok yüksek olduğundan, kıkırdak yapı daha esnek ve şekillendirilebilir bir yapıdadır. Bu süre içerisinde kepçe kulak fark edildiği takdirde özel üretilmiş bant ve tellerle kulak açısı ayarlanabilmekte ve ortalama 1 ayda kalıcı olarak sorun çözülebilmektedir.
Ameliyatsız müdahale dönemi geçmiş çocuklarda, tespit edildiği takdirde; kulak gelişiminin büyük oranda tamamlandığı ve okul öncesi dönem olan 4-6 yaş aralığında müdahale edilmesi, çocuğun çevresi tarafından olumsuz baskılara maruz kalmadan, psikolojik bir soruna yol açmadan kepçe kulaktan kurtulmasına, sağlıklı ve kendinden emin bir birey olarak büyümesine yardımcı olur.
Ameliyat hastane ortamında lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Genellikle kulak arkasından yapılan kesilerle kulak kıkırdaklarına şekil verilir ve istenilen kulak açısı verildikten sonra dikişler ile sabitlenir.Operasyon yaklaşık 1,5 saat sürer,operasyon sonrası kulak özel bandaj ile kapatılır.